Wekerle Sándor Tudományos Életműdíj

2018. okt. 12.

Az alapítvány 2012-ben alapította meg a Wekerle Sándor Tudományos Életműdíjat, amelynek ünnepélyes átadására a hatályos szabályzat szerint kétévente kerül sor.

A díjalapítás célja:

a) Wekerle Sándor történelmi emlékezetének, munkásságának és szellemiségének megőrzése, ápolása, kiterjesztése

b) Wekerle Sándor életművéhez, példájához méltó, szellemiségét tükröző közgazdasági, pénzügyi és tudományos szakmai, közéleti tevékenységet folytató kortárs tudósok, kutatók, oktatók, közéleti személyiségek elismerése

Wekerle Sándor Tudományos Életműdíj

1. A Wekerle Sándor Tudományos Életműdíjat az a Magyarországon vagy határain túl élő magyar származású személy kaphatja meg, aki közgazdasági és pénzügyi területen hosszú évtizedes, nemzetközi mércével mérve is kimagasló és példamutató életpályát tudhat maga mögött, továbbá tudományos munkásságával, kutatói, oktatói tevékenységével elősegítette a Kárpát-medence területén a közgazdasági-pénzügyi tárgyú ismeretek bővülését, terjesztését, a fiatal nemzedékek magas szintű oktatását, felkészítését.

2 .Az életműdíj Nagy Benedek szobrászművész által készített Wekerle Sándort ábrázoló,  „Wekerle Sándor Tudományos Életműdíj” feliratos, 14 cm átmérőjű művészi bronzérem, barna díszdobozban elhelyezve.

3.Az életműdíjjal együtt átadásra kerül a kitüntetett nevét, az adományozás évszámát és a díj odaítélésnek rövid indoklását tartalmazó kétoldalas díszoklevél.

Az elismerésben részesült kiemelkedő személyiségek neve, fontosabb tisztsége és a díjátadás indoklása:

2013-ban:

Prof. Dr. Lentner Csaba  - közgazdász, egyetemi tanár

2014-ben:

Prof. Dr. habil Bencsik Andrea - tanszékvezető egyetemi tanár

2015-ben:

Prof. Dr.habil  Csath Magdolna - közgazdász, egyetemi tanár és tudományos kutató
kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a magyar és nemzetközi gazdálkodástudomány fejlődése érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért

2018-ban:

Prof. Dr. Báger Gusztáv - közgazdász, egyetemi tanár és tudományos kutató, az MNB Monetáris Tanácsa tagja
kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a magyar pénzügy - és közgazdaságtudomány fejlődése érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért.

2021-ben:

Prof. Dr. Botos Katalin - közgazdász, egyetemi tanár és tudományos kutató
kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a közgazdasági egyetemi oktatás terén a magyar egyetemeken végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért, a gazdaság és az etika összefüggéseit feltáró tudományos munkásságáért.

2023-ban:

Prof. Dr. Lengyel György  szociológus, közgazdász, történész egyetemi tanár,  az MTA doktora
kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a közgazdaság tudomány és a gazdaságszociológia fejlődése  érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért.